• Головна
  • Блогер Володимир Золкін: Після мобілізації у рф нове російське "м'ясо" не відрізнятиметься від старого
13:05, 29 вересня 2022 р.

Блогер Володимир Золкін: Після мобілізації у рф нове російське "м'ясо" не відрізнятиметься від старого

Блогер Володимир Золкін: Після мобілізації у рф нове російське "м'ясо" не відрізнятиметься від старого

Блогер Володимир Золкін розповів УНІАН про особливості вересневого обміну полоненими, що буде з тими, кого Україна передала росії, та чи варто очікувати на збільшення "обмінного фонду" свіжими мобілізованими росіянами

На повернення героїв "Азовсталі" вся Україна чекала багато місяців. І навіть у день, коли це сталося, до останнього зберігалася тривога, що обмін може зірватися. Наскільки це відчуття можна вважати обґрунтованим?

Обмін зривався щонайменше тричі. Наприклад, один з обмінів, який готувався, рф зірвала приблизно півтора місяця тому. У нас було 15 осіб, готових до обміну та затверджених обома сторонами. Ми мали віддати їм 15 осіб і забрати якусь частину наших. Я тоді поїхав у напрямку Миколаєва, але того дня відбувся дуже сильний обстріл росіянами.

Для чого рф це робить? По-перше, їм начхати на своїх людей. А, по-друге, вони розуміють, що наші люди – це предмет торгу.

Українці пробули в полоні окупантів близько п'яти місяців / фото СБУ

Українці пробули в полоні окупантів близько п'яти місяців / фото СБУ

Українці пробули в полоні окупантів близько п'яти місяців / фото СБУ

Вересневий обмін називають найбільшим і найскладнішим з початку повномасштабної війни. Можете розповісти про його особливості?

Цей обмін сильно вдарив по російській пропаганді. Пам'ятаєте, як вони кричали, що впіймали "нацистів"? Збиралися влаштовувати й публічні суди, й трибунали над ними, й розстрілювати когось... Але вони так і не зробили жодного матеріалу, який би хтось подивився і повірив у нацизм.

Українці пробули у них у полоні близько п'яти місяців. І в результаті ці "страшні нацисти", як вони їх називали, спокійно обмінюються. Причому не в рівній пропорції, не на осіб з аналогічними званнями. Тобто ми віддали переважно простих солдатиків, а забрали багато наших офіцерів, забрали серйозних людей. Віддали ми 55 осіб та Медведчука, а забрали 215 наших.

Ще один момент – російська сторона спеціально затягувала з обміном до темряви. Ми припускали, що він відбудеться близько 10:00-13:00, не пізніше. А привезли наших, здається, о 19:45. Тобто ближче до восьмої вечора, коли чітко стемніло. Ймовірно, вони сподівалися, що в темряві буде погано видно на відео, як вони віддають нам наших. У цьому вони досягли свого.

Нам не вдалося нормально зафіксувати момент прийому-передачі полонених. Маю на увазі те, як усі їхні полонені йдуть рівно – чисті та відгодовані. А наших у цей час несуть на ношах, йдуть вагітні жінки, просто йдуть жінки — несуть інвалідів. Ось цю реальну картину не вдалося зафільмувати, щоб наочно продемонструвати.

На відео потрапила ціла низка "швидких". Як багато наших захисників повернулися у такому стані, що їх довелося забирати машинами швидкої допомоги?

Коли приїхав перший автобус, розпочався ажіотаж. Я намагаюся з ними поговорити, їм щось роздають, вони просять телефони, одразу починають телефонувати близьким. Потім під'їжджають другий та третій автобуси, одночасно під'їжджають "швидкі"...

Я просто не міг зафіксувати всіх. Але чотири машини швидкої допомоги точно були з нашими серйозно травмованими бійцями.

Мар'яна Мамонова утримувалася у звичайній поліклініці

Мар'яна Мамонова утримувалася у звичайній поліклініці

Мар'яна Мамонова утримувалася у звичайній поліклініці

Мережу облетіло шокуюче фото перелому руки Михайла Діанова. Російська сторона взагалі не надавала нашим полоненим медичної допомоги?

Я знаю, що Мар'яна Мамонова перебувала у звичайній поліклініці, до неї ставилися як до вагітної та медичну допомогу надавали. За це абсолютно щиро говорю цим лікарям: "Дякую".

Тим же, хто утримувався у СІЗО, у якихось підвалах, звісно, ​​жодної медичної допомоги не надавали. Ба більше, наші повернулися виснаженими, одна шкіра та кістки. У полоні їх годували порожніми крупами на воді. Тобто вода і в ній якась перловка. Розмір порції – з один "черпачок". Отак їх "годували".

Могли мучити не лише голодом. Росіяни піддавали українців фізичним катуванням?

Наші захисники не хочуть говорити про це, щоб не сказати нічого зайвого, за що росіяни зможуть відігратися на їхніх товаришах. Адже в російському полоні ще багато наших бійців. Це і називається — думати про своїх побратимів.

Про такі деталі краще не розповідати. Це справді може негативно позначиться на наших, хто ще перебуває в полоні.

Після обміну президент Володимир Зеленський заявив, що за п'ятьох українських командирів ми віддали росії 55 осіб — тих, хто, за його словами, нам "точно не потрібний". Чому вони вже не потрібні? Вони дали свідчення для майбутніх міжнародних судів?

Вони всі дають свідчення, усі проходять слідчі дії. Я думаю, що він мав на увазі, що вони всі нам не важливі, а важливо забрати наших воїнів.

Серед цих 55 осіб були офіцери?

Наскільки я пам'ятаю, кілька людей там були офіцери. Але це все з моєї пам'яті. Усі вони були у мене на інтерв'ю. Як мінімум, двох офіцерів я пам'ятаю. Але, в будь-якому випадку, їх небагато – лише кілька людей, не високих за званням.

Якщо згадати обміни, які відбувалися, починаючи з 2014 року, часто "ополченці" з непідконтрольних Україні територій відмовлялися повертатися до рф чи Донецька. Як зараз? Чи є ті, хто не бажає, щоб їх віддавали росії?

Так, були такі. Я просто не пам'ятаю, чи були такі саме в цьому обміні. Я не веду такого обліку, але вони таке кажуть. Можу сказати точно, що багато хто повертатися не хоче, а багато хто боїться.

Але ми особливо не розбиратимемося, хто там просив чи не просив [бути переданим російській стороні]. Про такі речі треба було думати, коли вирушають на війну. А коли вони вже перебувають у полоні, їх у будь-якому разі всіх мінятимуть, включаючи тих, хто здався добровільно. Крім того, ніхто нікому не розповідає, хто з них сам здався. Інакше вони не будуть добровільно йти в полон. А так вони розуміють, що можуть здатися і з ними буде все гаразд. Ті, хто здався сам, можливо, отримають ще й якісь преференції у вигляді зв’язку з родинами.

Але міняти їх будуть. Ніякого притулку їм, наскільки я розумію, тут ніхто не надаватиме.

Але наскільки, скажімо так, цінні такі кадри для рф? Тобто який інтерес для росії включати в обмінні списки військових з "Л/ДНР"?

Цього я вам не скажу. Скажу лише, що полонені з "Л/ДНР" просять, щоб їх обміняли, і росіяни їх вимагають. Так, з усіх категорій військовослужбовців росія хоче їх забирати в останню чергу, росії вони не потрібні. Просто як подачку вони вписують в обмін кілька людей звідти.

Російські полонені по поверненню в РФ забувають, що багато їхніх товаришів все ще перебувають в полоні  / фото Дмитро Лубінець

Російські полонені по поверненню в РФ забувають, що багато їхніх товаришів все ще перебувають в полоні  / фото Дмитро Лубінець

Російські полонені по поверненню в рф забувають, що багато їхніх товаришів все ще перебувають в полоні  / фото Дмитро Лубінець

Як ви поставилися до того, що, ступивши на російську землю, росіяни, яких у рамках обміну віддала Україна, стали нести пропагандистську нісенітницю про те, як їх в Україні катували та морили голодом?

Я на багатьох інтерв'ю у них питаю: "Якщо після повернення до РФ тебе змусять сказати щось "по методичці", скажеш?". Вони чесно відповідають- "так". Я їх тут навіть не засуджую. Тому що вони знають, що мають таку країну і такий режим. Вони вибирають життя раба: приїжджають і озвучують те, що їм кажуть.

У цей обмін ми забрали серйозних людей. Російській пропаганді треба було щось робити з їхньою слабкою, програшною позицією, адже у них тепер "зрада". Тому вони й почали хоч би змушувати своїх звільнених полонених зачитувати на відео те, що їх змушують зачитувати.

Але є ще один тонкий момент. Після повернення до росії вони забувають, що багато їхніх товаришів все ще перебувають у полоні в Україні. Чомусь ніхто після обміну не говорить про необхідність витягти з полону своїх. Натомість вони починають розповідати про "нацистів" в Україні! Чи не означає це, що на своїх їм начхати? Вони не бояться, що своєю брехнею спричинять до своїх товаришів у полоні гнів від тих самих, нібито "страшних нацистів"? І їх не бентежить, якщо після їхньої брехні гарне поводження з росіянами в полоні може закінчитися?

Ще це виглядає як чергова спроба очорнити Україну, мовляв, ми порушуємо Женевську конвенцію. Як можна відбити такі звинувачення?

Щодо Женевської конвенції: до наших полонених, які перебували у росіян, жодного разу не потрапив жоден співробітник Міжнародного комітету Червоного хреста. Про що можна говорити? Як можна щось відповісти, коли відгодовані росіяни виходять з автобуса і кажуть, що їх тут не годували? У людини, яка розповіла, що її нібито морили голодом, вилиці не промальовуються. У нього в полоні "нацистів" буквально виросли щоки, розумієте?

Якщо подивитися інтерв'ю, які ми з ними записали, поки вони були в нашому полоні, на відео видно: усі в хорошому стані, посміхаються, цвітуть та пахнуть. І в автобусі перед обміном вони сиділи чисті та відгодовані — деякі навіть набрали кілька кілограмів! Як відповісти, коли людина біле називає чорним? Це ненормально і ставить у глухий кут.

Як ви вважаєте, що з ними буде далі в росії? Нині там відбувається мобілізація. Чи ймовірно, що вони знову вирушать вбивати українців?

Я вважаю, що тут ми їх більше не побачимо. Там вони по ТБ можуть розповідати все, що завгодно. І з них можуть зліпити "героїв". Але сюди більше ніхто з них не повернеться. Вони будуть упиратися ногами та руками. Вони все побачили самі й більше не поїдуть сюди.

Читала, що з початком мобілізації до рф вам активно пишуть росіяни. Просять вас "записати" їх у полон?

Ставлять питання про те, як уникнути мобілізації, як виїхати. Але, послухайте, є чітка схема, як здаватись у полон. Нічого іншого я їм порадити не можу. Один мені пропонував навіть спецоперацію. Мовляв, він піде й запишеться [у військкомат], усе зафільмує, приїде, а ми його маємо "записати в полон" та дати громадянство. Порадив йому написати до СБУ.

Ще є питання, як потрапити до лав ЗСУ. Але я не сприймаю це серйозно. Ми і без цих "вань" якось обійдемося. Їм би у себе в рф щось зробити, а не до нас приїжджати в ЗСУ.

Мобілізація змінює тільки насичення "м'ясом" російської армії / фото ГУР МО

Мобілізація змінює тільки насичення "м'ясом" російської армії / фото ГУР МО

Мобілізація змінює тільки насичення "м'ясом" російської армії / фото ГУР МО

За вашими відчуттями, чи варто очікувати, що невмотивовані мобілізовані з росії волітимуть швидше здаватися в полон українським військовим?

Я не став би будувати ілюзій. Якщо хтось думає, що нове "м'ясо" відрізнятиметься від старого, помиляється. По суті, це й раніше були примусово мобілізовані. Усі вони приїхали в Україну не від бажання воювати з "нацистами", а тому, що мають іпотеку, кредити, заборгованість тощо. Когось привезли з місць ув'язнення, когось зняли зі "строчки". Тобто російські військові й раніше були не вмотивованими, і зараз не будуть.

Сьогодні їх просто стає набагато більше. Ця мобілізація змінює лише насичення "м'ясом" російської армії. Глобально це нічого не змінить, тільки затягне кровопролитну війну ще більше.

Можливо, відсоток тих, хто здається в полон, і збільшився б. Але річ у тому, що вони своїх же тримають під автоматом, а то й кидають у спеціальну яму чи підвал за відмову воювати. Після цього їх відправляють в окоп.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_одеси #новости_одессы #вІйна #война #Золкін
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...