• Головна
  • Заява путіна про мобілізацію та референдум: як відреагували світові лідери
важливо
13:55, 21 вересня 2022 р.

Заява путіна про мобілізацію та референдум: як відреагували світові лідери

важливо
Заява путіна про мобілізацію та референдум: як відреагували світові лідери

Сьогодні вранці путин оголосив часткову мобілізацію в рф. За його словами, призову на військову службу підлягатимуть тільки ті громадяни, які перебувають у запасі і, перш за все, ті, хто проходив службу в лавах Збройних сил рф, має певні військово-облікові спеціальності і відповідний досвід.

Крім того, окупанти зібралися влаштувати фейкові "референдуми" про приєднання до росії на території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України з 23 по 27 вересня. Вони заявляють, що офіційні результати псевдоголосувань вони оприлюднять 28 або 29 вересня, "після чого "ДНР" і "ЛНР" можуть направити офіційний запит на вступ до складу Росії".

Сайт Одеси 048.ua зібрав реакції світових лідерів на ці гучні заяви путіна.

Великобританія

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що указ президента рф путіна про часткову мобілізацію свідчить про поразку росії у війні з Україною.

Про це йдеться у його дописі у Twitter.

За словами Воллеса, путін порушив власну обіцянку не проводити мобілізацію. Її оголошення підтверджує, що вторгнення рф в Україну провалюється. 

"Порушення президентом путіним власних обіцянок не мобілізувати частину населення та незаконна анексія частини України є визнанням того, що його вторгнення провалюється. Він і його міністр оборони відправили на смерть десятки тисяч своїх громадян, погано оснащених і погано керованих. Жодні погрози та пропаганда не можуть приховати той факт, що Україна перемагає у цій війні, міжнародна спільнота є єдиною, а росія стає глобальною парією", - наголосив міністр. 

Нідерланди

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що указ про часткову мобілізацію в росії є ознакою паніки у кремлі, що не варто сприймати як пряму загрозу повномасштабної війни із Заходом.

Про це повідомляє Reuters.

"Мобілізація, заклик до референдуму у Донецьку – це усе ознаки паніки. Його риторика щодо ядерної зброї є тим, про що ми вже чули багато разів раніше, і це робить нас холоднокровними", - заявив Рютте.

"Це усе частина риторики, яка нам відома. Я би порадив залишатися у спокої", - додав Рютте.

США

Фальшиві "референдуми" на окупованих територіях України і мобілізація у рф є ознаками слабкості та провалу росії.

Таку заяву зробила посол США в Україні Бріджит Брінк у своєму Twitter.

"Фальшиві референдуми і мобілізація є ознаками слабкості і провалу росії. Сполучені Штати ніколи не визнають претензій росії на нібито анексовану українську територію, і ми будемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", – написала вона.

Латвія

"Ми не повинні піддаватися на шантаж, і маємо підтримувати Україну, наскільки можемо. Росія зараз є такою ж загрозою для миру у Європі та всьому світі, як нацистська Німеччина у минулому сторіччі", - відреагував міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс. 

Він також сказав, що Латвія з міркувань безпеки не видаватиме гуманітарні візи росіянам, які рятуються від примусової мобілізації.

 Естонія

"Отже, на ведення геноцидальної війни проти України кинуть ще більше людей і військової техніки. Це відчайдушний, панічний і дурний крок. Естонія і Європа будуть підтримувати Україну", - заявив глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу.

Литва

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс ще не коментував останні заяви путіна, але до того відреагував на наміри Кремля анексувати окуповані території України після псевдореферендумів.

"У 1940 році нелегітимний російський референдум започаткував для моєї країни десятиліття терору, підкорення й бідності. Це все, що я хочу сказати про незаконні російські референдуми", - написав він.

Україна

Радник керівника Офісу президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк прокоментував заяву президента рф путіна про оголошення мобілізації.

Про це Подоляк написав на своїй сторінці у Twitter.

Він нагадав, що триває 210-й день "триденної війни".

Радник голови ОП додав, що росіяни, які вимагали знищити Україну, врешті отримали: мобілізацію, закриті кордони та блокування банківських рахунків, тюрму за дезертирство, а також "спецзагони для "опущених" у приватних військових компаніях".

"Все ще йде за планом, чи не так? У життя чудове почуття гумору", - резюмував Подоляк.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов прокоментував останні заяви президента рф путіна.

Про це він написав на своїй сторінці в Twitter.

Данілов зіронізував, що план путіна "Бермудський трикутник" - це "комплексна програма утилізації росіян".

 "Ухилення від мобілізації - в’язниця - ПВК "Вагнер". Далі: український фронт - ліквідація - біла Лада (за "гробові" в рф пропонували купувати авто - Ред.)", - зазначив він.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_одеси #новости_одессы #вІйна #война #путін
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...