• Головна
  • Кремль досі бажає захопити Одещину і Молдову: чи є загроза з боку Придністров'я
13:16, 10 вересня 2022 р.
Надійне джерело

Кремль досі бажає захопити Одещину і Молдову: чи є загроза з боку Придністров'я

Кремль досі бажає захопити Одещину і Молдову: чи є загроза з боку Придністров'я

Заяви російського міністра закордонних справ сергія лаврова про те, що рф "буде робити все" для захисту інтересів російськомовного населення Молдови, включаючи Придністров’я та Гагаузію, сигналізують про те, що кремль досі бажає захопити південь України і Молдову. В той же час українська розвідка відслідковує реальні настрої оперативної групи військ рф, яка розташована у Придністров’ї, і населення, яке рф намгається завербувати на службу. 

Чи можлива окупація Одещини і Молдови в 2022 році - аналізував журналіст 048.ua

З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України у жителів Одеської області виникло побоювання, що країна-агресор може втягнути у війну молдовський сепаратистський регіон Придністровʼя, щоб окупувати Одещину.

На початку травня замміністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону заявила, що росія планує відрізати Україну від доступу до Чорного та Азовського морів, захопивши південь країни і дійшовши до невизнаної республіки. Таким чином, у них з'явилась би можливість для повномасштабного вторгнення і в Молдову.

Фото: 1+1

Фото: 1+1

Наразі країна-агресор не має можливості реалізувати план щодо окупації всього півдня України, оскільки окупаційним військам так і не вдалося захопити Миколаїв. Більше того, зараз ЗСУ створюють труднощі загарбникам на Херсонському напрямку, прорвавши щонайменше першу лінію оборони та знищуючи склади БК, логістику та центри прийняття рішень ворога в цьому регіоні.

Кремль досі бажає захопити Одещину і Молдову: чи є загроза з боку Придністров'я, фото-2

Тим не менше, наприкінці серпня російський міністр закордонних справ сергій лавров заявив, що рф "буде робити все" для захисту інтересів російськомовного населення Молдови, включаючи Придністров’я та Гагаузію. 

В Бюро політики реінтеграції Молдови відповіли на заяву міністра закордонних справ, зазначивши, що у молдовському сепаратистському регіоні Придністровʼя права етнічних росіян жодним чином не порушуються.

Кремль досі бажає захопити Одещину і Молдову: чи є загроза з боку Придністров'я, фото-3

Натомість у коментарі Realitatea представники Бюро реінтеграції зазначили, що бачать навмисне обмеження в Придністровському регіоні прав румуномовних громадян Республіки Молдова.

Повертаючись до заяви лаврова, можна зробити висновки, що кремль має плани не тільки захопити Україну чи її частину, а й піти завойовницькою війною на Молдову. Справа в тому, що повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого розпочалося зі схожих слів у звернені путіна, під час якого він оголосиви про початок так званої "спеціальної військової операції" для нібито захисту інтересів російськомовного населення так званих "ЛНР" та "ДНР". 

Імовірно, що в кремлівських кабінетах планують затягти силою ще одну колишню радянську республіку в новий рабський союз та тюрму народів. Хоча такі плани малоймовірні. 

Кремль досі бажає захопити Одещину і Молдову: чи є загроза з боку Придністров'я, фото-4

Про малоймовірність кремлівських планів свідчить і повідомлення Головного управлінні розвідки Міноборони України від 8 вересня. В ньому йдеться про те, що населення Придністров’я відмовляється підписувати контракти з армією рф, а в "оперативній групі військ" помітне масове дезертирство. Це яскравий показник того, що навіть колись проросійське населення невизнаної республіки не хоче, щоб росія "робила все" для захисту інтересів російськомовного населення Молдови. Імовірно, що до жителів так званої "ПМР" доходить інформація про те, як росія "захищає" російськомовне населення Донеччини та Луганщини, мобілізуючи буквально з вулиці чоловіче населення цих областей для подальшої відправки на фронт, як гарматне м'ясо. 

Кремль досі бажає захопити Одещину і Молдову: чи є загроза з боку Придністров'я, фото-5

"Спроби військового командування рф розгорнути в Придністров’ї широку кампанію з вербування контрактників не дають практичного результату. Місцеве населення відмовляється йти в російську армію, навіть попри обіцянки високих грошових виплат, соціальні пакети та ймовірне забезпечення житлом. Головна причина - небажання брати участь у бойових діях на території України. Тим більше, що багато "добровольців", які зважилися підписати контракт на початку війни, або загинули, або знаходяться в статусі зниклих безвісти.

Також на фоні подій в Україні відзначається зростання кількості випадків дезертирства в "оперативній групі військ рф у Придністров’ї". А через обмежену кількість воєнного контингенту, росіяни не можуть задіяти необхідний ресурс для пошуку та повернення зниклих. Окрім цього спостерігається масове звільнення зі служби після закінчення терміну контракту", - повідомили в ГУР МОУ.

Кремль досі бажає захопити Одещину і Молдову: чи є загроза з боку Придністров'я, фото-6

Тим не менше, як повідомляє українська розвідка, зараз в "оперативній групі" активізувалось проведення навчань особового складу. Враховуючи досвід бойових дій в Україні, в програму підготовки внесено суттєві корективи. Зокрема, збільшено кількість занять з підрозділами тилового забезпечення та військово-медичної допомоги.

"Водночас застаріла тилова матеріально-технічна база не дозволяє якісно поліпшити рівень готовності логістичних підрозділів. Аналогічна ситуація з підготовкою військових медиків - кількість занять збільшено але застосовуються застарілі підходи щодо надання першої невідкладної допомоги на полі бою, подальшої евакуації та забезпечення медичними засобами. Військові забезпечуються технікою, медикаментами, індивідуальними перев’язочними пакетами та гумовими джгутами виключно радянського зразка", - повідомляє українська розвідка. 

Все це означає, що коли російська армія втратить Херсон, то втратить останню можливість захопити південь України і пробити сухопутний коридор до так званої "ПМР", принаймні в 2022 році. А спроба окупувати Одещину силами оперативної групи військ рф, яка знаходиться у Придністров’ї, малоймовірна через низький наступальний потенціал.  

Кремль досі бажає захопити Одещину і Молдову: чи є загроза з боку Придністров'я, фото-7

У випадку, якщо Україна буде в змозі допомогти Кишиневу повернути під своє управління окуповане Придністров’я, загрозу наступальних дій рф з цієї території фактично буде ліквідовано. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...