• Головна
  • Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області
13:03, 2 вересня 2022 р.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області

Перше одеське літо без моря, туристів і танців до світанку. Тривожне літо, сповнене страшними новинами та водночас надією. Надією, що наступне літо прийде у мирну та свободну країну. Дякуючи нашим хлопцям із ЗСУ, сьогодні настала осінь. Давайте згадаємо 10 важливих подій та змін, що відбулися в Одесі та області протягом літа.

Візити Зеленського

Президент України відвідував Одесу двічі за це літо - 18 червня та 29 липня.

Під час першого візиту Зеленський ознайомився із роботою однієї з одеських лікарень та нагородив медиків напередодні професійного свята. Він також оглянув травматологічне відділення та поспілкувався з пораненими військовими, які проходять лікування у медичному закладі. У цей же день Голова держави відвідав ЖК «Тірас», куди 23 квітня потрапила ворожа ракета, вбивши 8 осіб, у тому числі тримісячне немовля.

Другий раз Володимир Зеленський прибув до Одеси, щоб ознайомитися із завантаженням українського зерна на судно-зерновоз, після чого висловив готовність України до виконання зернової угоди.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-3

Звільнення острова Зміїного

У ніч з 29 на 30 липня окупанти поспіхом залишили острів, не витримавши чергового етапу військової операції із нанесенням вогневих ударів нашими ракетними та артилерійськими підрозділами. Противник евакуював залишки гарнізону двома швидкісними катерами і втік.

Самі ж росіяни свій відхід назвали "жестом доброї волі" нібито через завершення виконання бойових задач на острові.

Вже 4 липня на Зміїному замайорів український прапор.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-4

Цікавий факт: після звільнення від окупантів на острові знайшли кота, який пережив сотні обстрілів та бомбардувань, тижнями їв те, що сам примудрявся вполювати, та дивом вижив. Коту дали ім'я Змій, прихистив тваринку командир розвідників.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-5

Нагадаємо, острів Зміїний був під контролем РФ з 24 лютого.

З Одеси вийшло перше судно з зерном

1 серпня з Одеського морського порту вийшло перше судно з українським продовольством. У той день судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне попрямувало до порту Тріполі у Лівані з 26 тисячами тонн української кукурудзи. Воно успішно рухалося коридором, безпеку якого було підтверджено українськими партнерами-гарантами – ООН та Туреччиною.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-6

Нагадаємо, 22 липня у Стамбулі було підписано угоду про розблокування українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" для експорту зерна та іншої аграрної продукції. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр оборони Росії Сергій Шойгу підписали окремі однакові угоди з ООН та Туреччиною.

За літо з розблокованих портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» «зерновим коридором» експортували 1 млн тонн українського продовольства.

За цей час з портів Одещини вийшли 44 судна, пунктами призначення яких є 15 країн світу.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-7

Маршрутки по 15

З 2 липня в Одесі зросла вартість проїзду у маршрутках. З того моменту поїздка коштує 15 грн, тоді як раніше одесити та гості міста сплачували 10 грн. Такі зміни були пов'язані з перебоями у постачанні нафтопродуктів в регіон та ростом цін на паливо-мастильні матеріали, а також запчастини і комплектуючі до транспорту.

Ціна на проїзд у міському електротранспорті не змінилася.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-8

Трамвайне сполучення "Північ - Південь"

28 липня в Одесі запустили довгоочікуваний маршрут трамвайного сполучення "Північ – Південь". З тих пір жителі селища Котовського, Лузанівки і Пересипу можуть дістатися до центру міста на трамваях маршруту №7, які курсують від вулиці Паустовського до Старосінної площі.

Одеситам сподобалося нововведення - протягом перших двох тижнів пасажиропотік маршруту збільшився, щонайменше, на 10-15%.

Цей трамвайний маршрут вперше за багато десятиліть з'єднав найбільший "спальний" житловий масив з центром міста. Тому містом зараз продовжується вивчення пасажиропотоків та підготовка до ще одного продовження даного маршруту - цього разу вже до 11-й станції Люстдорфської дороги, до вулиці Архітекторської.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-9

"Водна маршрутка"

10 серпня на Одещині запустили пасажирський швидкісний катер між Овідіополем та Білгородом-Дністровським. Така "водна маршрутка" вміщує 54 людини, час у дорозі - 30 хвилин.

Такий засіб пересування працює не зовсім ідеально - рейси скасовували через погоду та низький рівень води у Дністровському лимані.

Вартість проїзду становить 100 гривень з пасажира.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-10

Візит Генсека ООН

19 серпня до Одеси з офіційним візитом прибув Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш. Він відвідав порт, а також піднявся на борт судна і оглянув його вантаж.

Генсек ООН дав брифінг для журналістів, на якому побував кореспондент 048.ua.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-11

Залізничне сполучення з Молдовою

22 серпня на Одещині запустили оновлену залізничну ділянку Березине - Басарабяска протяжністю 20,9 км, яка з’єднала Україну та Молдову. Це – головний залізничний маршрут для сполучення Одеси та Дунайських портів – Ренійського та Ізмаїльського, що надійно підключений до залізничного сполучення.

Цей проект дасть можливість здійснювати вантажні та в майбутньому і пасажирські перевезення до країн Європи з Одеського регіону і тим самим сприяти економічному та інфраструктурному розвитку Одещини, вважають в ОВА.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-12

Найбільший в області стяг

У День Прапора, 23 серпня, біля Одеського аеропорту, як у старі-добрі часи, підняли найбільший у регіоні стяг. 

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-13

Перед цим Одеса перша на сході сонця підняла прапор на Воронцовському маяку.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-14

Віддані життя 

Неможливо не згадати сотні воїнів з Одеси та області, які віддали свої життя за свободу України, борючись за мирне небо для кожного з нас на Донеччині, Луганщині, у Херсонській та Миколаївській областях, під Запоріжжям та у рідному регіоні. Пам'ятаємо, дякуємо.

Ось і літо пройшло: 10 знакових подій і змін, що відбулися в Одесі та області, фото-15
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одесса #новости
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...