• Головна
  • Медовий Спас: що потрібно святити в церкві та готувати на стіл у церковне свято 14 серпня
11:13, 14 серпня

Медовий Спас: що потрібно святити в церкві та готувати на стіл у церковне свято 14 серпня

Медовий Спас: що потрібно святити в церкві та готувати на стіл у церковне свято 14 серпня

Святять на Медовий Спас не лише мед (як випливає з назви), але ще воду і мак. По суті, якщо додати в рецепт святкової страви на Медовий Спас хоч один освячений інгредієнт (хоч воду, хоч мак, хоч мед) - таке блюдо вже вважається освяченим. 

Тільки важливо пам'ятати: у церковне свято 14 серпня стартує Успенський піст 2022. Тому, навіть якщо людина не дотримується посту, додавати освячений продукт до м'яса (якщо, наприклад, вирішили зробити яловичину в меду) - великий гріх. Також м'ясні продукти (як і алкоголь) не можна освячувати в церкві на Медовий Спас 2022.

На Медовий Спас готують до столу коржі з маком, плюшки і млинці, а також усякі різні пироги і рулети з начинками з маку і меду. У деяких регіонах медово-макову масу подають окремо - і потім просто вмочують у неї млинці або шматочки хліба.

Шулики на Медовий Спас: рецепт традиційний

  • борошно - 450 г
  • мед – 100 г
  • мак – 280 г
  • яйце – 1 шт.
  • цукор – 100 г + одну ст. л.
  • вода - 300 мл

Змішати борошно з яйцем і ложечкою цукру – а потім додати воду і перемитий мак (80 грам), і замісити тісто.

Коржики треба розгортати тонко. Випікаються вони до готовності в духовці. Потім поламати на невеликі частини.

Мак, що залишився,  розтерти з цукром, що залишився, додати мед і склянку води. Солодку суміш, що вийшла, змішати з шматочками коржів.

Салат з манго і моцарелою з медовою заправкою

  • селера - 3 стебла
  • манго - 1 шт
  • моцарелла - 5 кульок
  • рукола - 50 г
  • 3 листи салату
  • чилі - 5 шт
  • гірчиця - 5 г
  • мед - 20 г
  • масло - 50 г

Спочатку краще зробити заправку з меду (радимо гречаний), оливкової олії та гірчиці.

Селеру і манго очистити і нарізати на тонкі слайси або товсті кубики (можна і так, і так). Кульки моцарели теж нарізати.

Змішати і в закритій ємності потрусити інгредієнти, щоб ті просочилися соком один одного.

Зелень дрібненько порвати прямо руками.

З'єднати всі частини салату. За бажанням можна додати гострий чилі для пікантності.

Маленька хитрість: заливати заправкою краще безпосередньо перед подачею або взагалі подати соусник із заправкою окремо.

Медовик з малиною і медом

  • борошно – 185 г
  • мед - 85 г
  • цукрозамінник - 90 г
  • три яйця
  • вершкове масло - 50 г
  • сода - чайна ложка

Для крему:

  • малина - 200 г
  • сметана - 200 г двадцятивідсоткової
  • цукрозамінник - 80 г

Мед розтопити. Додавати поступово в нього соду і довести на вогні до карамельного відтінку – активно помішуючи. Додати вершкове масло і розмішувати до розчинення. Дати охолонути.

Збити яйця, поступово підсипаючи цукзам до освітлення. Потім змішати з сумішшю меду, яка остигнула, додати просіяне борошно - і вимісити тісто.

Коржі випікати близько семи хвилин при температурі 160 градусів.

Приготувати крем: збити малину блендером, протерти і додати цукрозамінник. Варити на середньому вогні до легкого загустіння. Дати охолонути і відправити в холодильник на годину. Після цього додати зметану і все це перемішати.

Кремом, що вийшов, промазують коржі і збирають їх в один торт. Обрізками тортик можна прикрасити. Потім його потрібно відправити в холодильник настоятися – хоча б на годину.

Вівсяне печиво для тонкої талії

  • вівсяні пластівці - 300 г
  • мед - 3 ст. л.
  • кефір - 300 мл
  • ізюм - 40 г
  • кориця
  • ванілін

Пластівці в кефірі замочити, а родзинки в крутому окропі – хвилин на сорок. Кефір теж можна замінити гарячою водою.

Потім змішати всі інгредієнти. Якщо хочеться, то можна додати в це печиво будь-які сухофрукти.

Випікати на деку з папером для випічки близько півгодини при 180-200 градусах.

Медовий збитень

  • 500 г меду
  • 1,5 л. води
  • 50 г дріжджів
  • 5 г імбиру
  • 5 г гвоздики
  • 5 г духмяного перцю
  • 5 г кориці

Нагріти воду до кипіння – додати мед і знову дати закипіти, весь час знімаючи піну.

Потім додають спеції: гвоздику, корицю, імбир і духмяний перець. І знову прокип'ячують. Потім дати охолонути.

Розвести в невеликій кількості теплої води дріжджі і змішати з медовим відваром.

Суміш розлити по пляшках і залишити в теплому місці на 12 годин. Потім пляшки щільно закривають і залишають в холоді на пару тижнів, щоб медовий напій дозрів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_одеси
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...