• Головна
  • Сучасні вишиванки з рослинним орнаментом
Новини компаній
13:00, 8 серпня 2022 р.

Сучасні вишиванки з рослинним орнаментом

Новини компаній

Сорочка з рослинами – це не просто вишиванка зеленого кольору (чи будь-якого іншого) з нанесеними квітами чи листочками. Рослинні орнаменти – це засіб самоідентифікації, позначення свого статусу. Крім того, кожне зображення має свій символізм. Виробники вишиванок зазвичай вивчають, що означають той чи інший колір, орнамент і навіть крій. Спробуємо розібратися, що ж несуть у собі рослинні зображення на вишиванках https://kram.kr.ua/zinki/

Сучасні вишиванки з рослинним орнаментом, фото-1

Рослинні мотиви та їх символізм: коротко про головне

Подібні візерунки в українському етнічному вбранні вінчає так зване «дерево життя». Саме його вишивали найчастіше, з роками все більше і краще стилізували. Але вишивають й інші орнаменти. Розгляньмо їх детальніше. 

  1. Дуб (гілочки чи листя). Таке зображення наголошує на чоловічій енергії, силі та незламності. У міфології слов’ян дуб вважається деревом-святинею давньо язичного бога Перуна.

  2. Вишиванка з калиною (гілки чи кетяги) є символом всієї української нації. Червоні вишиті ягоди розповідають усьому світу: український рід безсмертний. У давні часи калину цінували і окреслювали її як символ «трійці вогню» - Сонця, зірок та Місяця. Шанують калину і донині – подібні вишиванки радо одягають молоді дівчата й зрілі жінки. 

  3. Вишиванка з маками – найнадійніший оберіг. Таке вбрання покликане захищати від злих сил, сприяти приросту достатку господарів. Сорочки з маками часто носять молоді дівчата, які втратили когось рідного внаслідок бойових дій. 

  4. Виноград також популярний в Україні. Орнамент з гронами на лозі нечасто наносять на вишиванки, він більше призначений для рушників. Проте, зустрічаються зразки одягу з таким візерунком. Виноград символізує наповненість сімейного гнізда, радість обох представників пари від укладеного колись шлюбу. 

  5. Вишиванка з соняшниками повідомляє оточуючим про працелюбність та добробут українця. Соняшник є символом Сонця, і дуже цінується у нашій країні. А ще ця квітка символізує любов до рідного дому. Вишивають її і на сорочках, і на рушниках. 

  6. Вишиванка з волошками – вбрання, яке носять люди, що розуміють вартісність стабільності, спокою та вірності. 

  7. Бутони, квіти та листя лілій. Такі орнаменти вражають своєю багатогранністю, оскільки їх символізм дуже широкий. Квіти ознаменовують такі якості. Як чистота, цнотливість, дівоча чарівність. Більше того, лілія може розповісти і про триєдність народження, і благословення на щасливе життя.

Сучасні вишиванки з рослинним орнаментом, фото-2

Але вишиванка з льону, прикрашена рослинним орнаментом, - це не лише символізм. Це ще й дуже красиво, витончено і навіть вишукано. 

Де купити вишиту сорочку з рослинами?

Якщо вам потрібна якісна, приваблива вишиванка, придбати її можна у нашому інтернет-магазині «Крамниця вишитого одягу». В асортименті – найрізноманітніші варіації:

  • з довгим та коротким рукавом;

  • з комірцем-стійкою та вирізом в області горловини;

  • чоловічі, жіночі, дитячі та парні моделі;

  • сорочки, вишиті сукні, футболки і навіть текстиль. 

Пропонуємо одяг різних кольорів: яскравих або стриманих. Особливо популярними є білі, червоні та чорні сорочки. І думати, що чорне – то надто трагічно, не варто: бездоганні орнаменти надають таким сорочкам урочистості і величності. 

Серед товарів – і моделі для щоденного вжитку, і святкові. Менеджери магазину допоможуть з вибором, порадять, який варіант кращий в конкретному випадку. Пам’ятайте – вишиванка є найкращим подарунком! Вона доречна завжди і всюди. І навіть якщо ви готуєте презент іноземцеві, зверніть увагу на вишите вбрання. Сьогодні воно є надзвичайно затребуваним за кордоном. А ми ж зацікавлені в тому, щоб у різних країнах світу нас згадували якомога частіше? Завітайте за сайту Крамниця вишитого одягу - https://kram.kr.ua/!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...