• Головна
  • Реформа ринку електроенергії – три роки у стані виклику
Новини компаній
09:00, 8 липня 2022 р.

Реформа ринку електроенергії – три роки у стані виклику

Новини компаній

1 липня 2019 року в Україні було запроваджено нову модель ринку електричної енергії.

Три роки потому в Україні вперше було застосовано реформаторську модель, що базується на кращих європейських практиках та відповідає сучасному прагненню суспільства. Реформа змінила старий вітчизняний оптовий ринок. Почалась нова ера української енергетики. Ця подія має особливе значення для Одеської обласної енергопостачальної компанії саме тому, що тісно пов’язана з передумовами створення товариства (ТОВ «ООЕК»).

Реформа ринку електроенергії – три роки у стані виклику, фото-1

Створенням ТОВ «ООЕК» у Одеському регіоні була впроваджена головна умова реформування ринку енергетики - від'єднання функції розподілу електроенергії від функції виробництва, передачі та постачання. Функції оператора системи розподілу (ОСР) були перекладені на АТ «Одесаобленерго» (зараз АТ ДТЕК «Одеські електромережі»), функції постачальника покладено на ТОВ «Одеська обласна енергопостачальна компанія». Зазначимо, що ці компанії й досі залишаються у свідомості споживачів одним цілим, хоча юридично і фактично, як за формою власності так і за призначенням – окремі підприємства.

З 1 липня 2019 року почалась закупівля електроенергії по вільним цінам. Для забезпечення такої діяльності потрібні були фахівці зі специфічним переліком компетенцій, здатні приймати участь у торгах на новоутворених ринках.

Виклики першого року: прогнозування та сервіс

Викликом першого року роботи на енергетичному ринку для ТОВ «ООЕК» - було створення ефективної методики прогнозування обсягів споживання електричної енергії. В нашій команді з’явились унікальні фахівці, основною діяльністю яких стали щоденні прогнозування обсягів споживання населенням та підприємствами, своєчасна закупівля електричної енергії на ринку вільних цін. Варто підкреслити, що подібні прогнози та фаза закупки складаються з урахуванням десятків чинників, факторів впливу. Від якості прогнозу залежить те, скільки саме електроенергії буде закуплено на ринку електричної енергії для потреб побутових та непобутових клієнтів. Закупівлю електроенергії ТОВ «ООЕК» забезпечує своїм коштом і наперед. Тому помилка у прогнозуванні вартує компанії досить дорого, особливо якщо розумієш, що електрична енергія – товар, який не можливо накопичити, залишити десь на складі, сховати у резервуар, заготовити на зиму. Електричний струм існує тільки у момент його генерування.

Перевагою співробітників ТОВ «ООЕК» став професійний досвід у енергетичній галузі, розуміння його внутрішніх складових, безперервне навчання особливостям торгів. Зазначимо, що сьогодні майстерності наших фахівців могли б позаздрити досвідчені трейдери зі славнозвісної Уолл-Стріт.

Саме якісне прогнозування стало основною перевагою ТОВ «ООЕК» у конкурентному середовищі, серед сотень компаній, що намагаються опанувати правила гри, які мають тенденцію постійно змінюватись.

Наступним викликом для ТОВ «ООЕК» стало впровадження європейських стандартів обслуговування. Компанія не обмежилась тільки зовнішніми змінами, відкриваючи в усіх територіальних громадах регіону сучасні комфортні центри обслуговування, обладнанні електронними чергами, терміналами для швидких розрахунків, тощо. Головне завдання – змінити мислення співробітників, сформувати команду менеджерів, налаштованих на допомогу клієнту. Компанія запровадила нові стандарти сервісу та безперервне навчання для фахівців центрів обслуговування, ТОП-менеджерів, керівництва компанії. Вже за підсумками 2020 -2021 років авторитетні фахові рейтинги визнають ТОВ «ООЕК» лідером у сфері обслуговування.

Виклики другого року – конкуренція, слабка платіжна дисципліна та пандемія

Вже через місяць після старту нового ринку виявились його недоліки, серед яких найважчий - недосконалі механізми впливу на боржників з боку енергопостачальних компаній. При тому, що ТОВ «ООЕК» закуповує електроенергію для населення своїм коштом та наперед, нагальним стає питання своєчасних розрахунків. У фокусі компанії – пошук стратегій заохочення, просвітницька діяльність, удосконалення каналів інформування та ефективних комунікацій. Все це з єдиною метою - покращення партнерських відносин з клієнтами та, як наслідок, - підвищення рівня платіжної дисципліни. ТОВ «ООЕК» створює власні медіа-ресурси у соціальних мережах, де постійно інформує клієнтів про зміни у тарифах, правила функціювання ринку, відповідає на актуальні питання обслуговування, ціноутворення, укладення договорів енергопостачання.

Найскладніше було вибудовувати нові відносини з юридичними клієнтами, які спочатку не розібравшись з тонкощами формування вільних цін на ринку, почали обирати інших постачальників, які обіцяли ніби то кращі умови. Але вже за півроку знов повертались в ТОВ «ООЕК».

Ринок енергетики продовжує удосконалюватись. Нові постанови, накази, ухвалення – зміни впроваджуються постійно. Клієнтам важко слідкувати за актуальними умовами. Виникає потреба втілення програми індивідуального супроводу юридичних клієнтів. ТОВ «ООЕК» створює з цією метою команду досвідчених менеджерів. Робота з партнерами налагоджується, в компанію повертаються старі клієнти, відчуваючи переваги сервісу вже у порівнянні з іншими постачальними компаніями. Та 2020-й рік відзначається новим викликом – пандемія COVID-19. Ринок електричної енергії потрапляє у глобальну кризу неплатежів, енергетична галузь у перед-дефолтному стані.

За справу береться команда IT-фахівців ТОВ «ООЕК» і за короткий термін впроваджує низку зручних онлайн-сервісів, що забезпечують швидкі безконтактні розрахунки. Створюється власна система сповіщення клієнтів, сервіси розсилок за допомогою чат-ботів у месенджерах. Вже наприкінці 2021 року служба інформаційних технологій ТОВ «ООЕК» створює мобільний застосунок «ООЕК», на сайті компанії доступні усі найпопулярніші платіжні системи.

Реформа ринку електроенергії – три роки у стані виклику, фото-2

Виклик третього року: воєнний стан

Нове потрясіння, важке випробування для всієї країни та зокрема для енергетичної системи. Колектив ТОВ «ООЕК» згуртований як ніколи і, здається, що всі ті важкі часи, що передували війні, загартували команду, зробили її по-справжньому незламною. Сьогодні Одеська обласна енергопостачальна компанія не тільки гідно відпрацьовує свою місію у регіоні, але й допомагає закуповувати електроенергію компаніям у сусідніх регіонах, що потерпають від окупантів. Сьогодні ТОВ «ООЕК» сумлінно виконує свої обов’язки і перед клієнтами, і перед державою. Попри війну ми стаємо кращими, сильнішими, впевненішими. Ми готові до викликів. Ми були першими і залишаємося найпотужнішими у Одеському регіоні. Ми обрали європейську модель і вже готові визнавати та відстоювати свої здобуття.

Дякуємо усім клієнтам ТОВ «ООЕК» за відповідальність, дотримання партнерських домовленостей, міцну платіжну дисципліну. Кожен вчасно сплачений рахунок в умовах воєнного стану допомагає зберігати крихкі, але такі важливі для нас символи мирного життя, наближає країну до перемоги. Дякуємо за довіру!

Ваш постачальник, ТОВ «ООЕК»

Реформа ринку електроенергії – три роки у стані виклику, фото-3

Довідка НКРЕКП

Запровадження нової моделі ринку сприяло синхронізації енергосистеми України з системою електричних мереж континентальної Європи, що відбулось 16 березня 2022 року.

Під час воєнного стану вдалось забезпечити сталу роботу ринку електроенергії, цінову стабільність, а напрацювання зі створення регуляторного поля та моніторингу його функціонування дозволили з 30 червня 2022 року відновити експорт електричної енергії з України до Європи.Відновлення експорту української електроенергії до ЄС не лише збільшить надходження до державного бюджету. Воно стало важливою складовою енергетичної євроінтеграції, що сприятиме плідному партнерству України з європейськими країнами, а також побудові нової системи енергетичної безпеки континентальної Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...