• Головна
  • Як утилізувати одноразові електронні сигарети?
Новини компаній
11:00, 28 червня 2022 р.

Як утилізувати одноразові електронні сигарети?

Новини компаній

Одноразові електронні сигарети компактні та зручні в користуванні. Також вони стильні та мають яскравий сучасний дизайн. Конструктивно одноразки належать до класу пристроїв під назвою pod системи. Щоправда, на відміну від багаторазових подів закритого та відкритого типу такі девайси неможливо ані заправити, ані зарядити. Після одночасного вичерпання ресурсу жижі та досягнення акумулятором нульового заряду, що зазвичай відбувається одночасно, пристрій треба утилізувати. Так саме необхідно вчинити з використаними картриджами для POD систем. Такий змінний відсік в закритих системах просто замінюється на новий, вже заповнений новою порцією рідини для паріння. Що стосується відкритих подів, то тут картридж треба заправляти самостійно. Але все одно через деякий час він стає непридатним до використання. Тому на його місце вставляється новий порожній контейнер. А картридж прямує на утилізацію.

Як утилізувати одноразові електронні сигарети?, фото-1

Чому не можно просто викинути використану одноразку чи пустий картридж?

Справа в тому, що їх зроблено з неорганічних матеріалів, які самостійно не розкладаються в природі. Не будемо голослівними та розповімо, що:

  • корпус виготовлено з пластику;
  • під час виробництва дротів використовується мідь;
  • заглушки роблять з гуми;
  • електронні компоненти містять різноманітні метали та сплави, леговані небезпечними для довкілля домішками;
  • випарник змочений жижею зі значним вмістом нікотину;
  • живлення подається від літій іонного акумулятора, який потребує обов’язкової утилізації.

Деякі з вищенаведених матеріалів можуть після переробки знову використовуватися в якості вторинної сировини. Однак головне — викидати на смітник старі одноразки чи картриджи для подів ні в якому разі не можна. Де ж їх здавати на утилізацію, та як проходить такий процес?

Як утилізувати одноразові електронні сигарети?, фото-2

Здати одноразку на утилізацію — обов’язок кожного свідомого прихильника паріння

В Україні до війни в кожному великому та не дуже місті існували спеціальні пункти прийому небезпечних для довкілля відходів, акумуляторів, що відпрацювали своє, старої техніки тощо. Досить часто виїзний прийом тих же батарейок організовували в гіпермаркетах та магазинах побутової техніки. Здати на утилізацію використані одноразові електронні сигарети можна також в деяких вейп-шопах. Зараз варто уважно подивитися актуальну інформацію в Інтернеті, щоби переконатися, що пристрій для паріння або картридж до под системи можна і сьогодні здати на утилізацію.

Як утилізують одноразові електронні сигарети

Процес складається з декількох стадій та потребує високої кваліфікації виконавців робіт. Передусім треба знати, що:

  • Спочатку одноразову електрону сигарету розбирають — від’єднують акумулятор, знімають електронні компоненти, пластикові деталі, картридж тощо.
  • Наступний етап — сортування використаних при виготовленні пристрою матеріалів. Наприклад, чисті метали мають бути відділені від сплавів.
  • Потім компоненти з пластику та електронні елементи подрібнюються.
  • Кожний матеріал підлягає утилізації з використанням оптимальної технології. Ось чому до цієї стадії приступають тільки після того, як спеціалісти переконалися в якісному сортуванні.
  • Літій іонний акумулятор містить величезну кількість хімічних елементів. Деякі з них просто спалюють під час утилізації, наприклад, графіт та електроліти. Інші навпаки підлягають повторному використанню — передусім це нікель, кобальт та мідь. Такі метали входять до складу багатьох сплавів. Взагалі утилізація акумуляторних батарей — складний, але в той же час, вкрай необхідний та корисний процес. 
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...