• Головна
  • Як отримати статус внутрішньо переміщеної особи та які пільги і виплати існують
13:00, 9 липня 2022 р.

Як отримати статус внутрішньо переміщеної особи та які пільги і виплати існують

Від початку широкомасштабного вторгнення в Україні збільшилась кількість внутрішньо переміщених осіб. Українцям, які через активні бойові дії перемістились до інших регіонів можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Ці дані вносяться до Єдиної інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Окрім довідки українці мають змогу згідно рішення Кабінету міністрів України отримати виплати від міжнародних організацій, покладених внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Розмір такої виплати становить від 2 до 2, 5 тисячі гривень.

На які соціальні виплати мають право переселенці?

1) За Програмою Міністерства соціальної політики, кожна особа отримує щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування місячну допомогу на проживання в розмірі 2000 грн, а кожна дитина або особа з інвалідністю - в розмірі 3000 грн. Особам, які звернулися до 30.03.2022 р., допомога надаватиметься починаючи з березня 2022 р. Для отримання допомоги (окрім отримання довідки переселенця) необхідно подати заяву на отримання допомоги на проживання. Заява подається в ті самі органи, що й довідка (див. вище). Порядок отримання допомоги через застосунок «Дія» знаходиться на офіційному сайті Дії.

2) За Програмою уряду з ООН, переселенцям у Вінницьку, Дніпропетровську, Закарпатську, Львівську, Тернопільську та Хмельницьку області надаватиметься по 2200 грн. на кожного члена родини (але не більше трьох) протягом трьох місяців на банківський рахунок отримувача або готівкою у відділеннях Укрпошти. Для отримання допомоги наразі переселенці звертаються до відділення соціального захисту у вказаних областях. Проте Мінсоцполітики анонсовано, що для отримання допомоги не потрібне окреме звернення, а допомога надаватиметься на основі даних, які містяться в наявних державних реєстрах, постраждалим від війни людям та родинам з числа вразливих категорій, які будуть окремо погоджені у відповідних меморандумах про співпрацю.

3) За програмою Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, українським малозабезпеченим пенсіонерам із числа вимушених переселенців додатково буде виплачуватись по 2200 грн (програма знаходиться ще на стадії розробки).

4) За Програмою Міністерства соціальної політики з ЮНІСЕФ, допомога в розмірі 2200 грн надаватиметься одноразово одним платежем із розрахунку на три місяці: (1) сім'ям, які мають троє й більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років та (2) сім'ям, які мають двоє й більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина має інвалідність. Допомога надається не більше ніж п'яти особам на сім'ю. Для отримання допомоги один із повнолітніх членів сім'ї має подати відповідну заявку на офіційному веб-сайті ЮНІСЕФ.

Наразі Уряд змінив порядок оформлення і видачі довідки ВПО. Це зроблено для того, щоб особи, які перемістились з регіонів, де тривають активні бойові дії, отримали статус ВПО та змогли своєчасно оформити соціальні виплати. Право на отримання такої довідки мають українці, які переїхали з регіонів, де проводяться бойові дії: Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та міста Київ.

Куди звертатися щоб отримати довідку ВПО?

Необхідно звернутись до: органів соціального захисту населення районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Також можна подати заявку на отримання довідки через мобільний застосунок Порталу Дія.

Звернутися за довідкою особисто може особа від 14 років і старше. Якщо особі не виповнилось 14 років, а також якщо вона є недієздатною або з обмеженою дієздатністю – документи подає законний представник (батьки й усиновителі), а також опікуни та піклувальники. Від імені дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, звертається керівник закладу, в який влаштована дитина, або законний представник (один з опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів). Від імені дитини до 14 років, яка прибула без супроводу батьків/опікунів, заяву подає родич або вітчим, мачуха, у яких проживає дитина. У разі відсутності будь яких родичів заяву подає представник органу опіки та піклування.

Які документи потрібні

Заява (встановленого зразка). Документ, що засвідчує особу і підтверджує громадянство України, або документ, що засвідчує особу і підтверджує її спеціальний статус. Свідоцтво про народження дитини. Додатково за необхідності подаються: документ, що засвідчує особу законного представника; документ, що підтверджує повноваження особи; свідоцтво про народження дитини, а також будь-які документи, що підтверджують родинні відносини між дитиною та заявником.

Нагадаємо, що згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу», внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру.

Як отримати допомогу як ВПО?

Слід стати на облік як внутрішньо переміщені особи - це можна зробити в "Дії" або на новому місці проживання в найближчому Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП). Там же слід отримати відповідну довідку, що ви та члени вашої родини - внутрішньо переміщені особи. Якщо ви маєте право на допомогу як людина, яка втратила свій дім через війну, перш ніж подавати заяву як ВПО, вам слід подати заявку на відшкодування втрати за зруйноване житло через "Дію" або ЦНАП.

Подати заяву про отримання відповідної допомоги - це також можна зробити особисто в найближчому ЦНАПі або дистанційно в "Дії".

Кошти зараховуються на ваш рахунок за стандартом IBAN, його ви маєте вказати під час звернення.

Як довго будуть виплачувати допомогу?

Кошти будуть виплачувати щомісяця протягом воєнного стану та ще один місяць після того, як воєнний стан скасують.

Куди звертатися, якщо ваше житло зруйноване або постраждало?

Уряд визначив три способи повідомити про втрачене житло. Ви можете зробити це особисто в нотаріуса чи в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП). Або дистанційно через додаток "Дія".

Що для цього потрібно?

У "Дії" оформити заявку найпростіше. Якщо у вас ще немає додатка, завантажте його, авторизуйтесь та виконайте прості дії: Оберіть в меню внизу "Послуги", "Пошкоджене майно" та "Почати". Якщо дані про ваше житло є в електронному реєстрі, вони завантажаться автоматично, якщо ні, доведеться вручну ввести тип, площу та адресу помешкання. Після цього потрібно буде обрати, в якому стані ваше майно - наприклад, є ушкодження, але некритичні, або житло не придатне до експлуатації чи знищене повністю. Треба зазначити, чи належить ваше майно до об'єктів культурної спадщини та скільки людей там проживало. Крім того, треба вказати дату та характер пошкоджень, а також додати фото й відео, якщо у вас вони є. Наостанок вкажіть свої контактні дані. Аналогічну заяву з усіма персональними даними можна подати особисто в ЦНАПі або в нотаріуса. Треба мати при собі документи, які посвідчують особу та права на зруйновану нерухомість. Після цього потрібно буде чекати інформацію про початок процедури оцінки та компенсації майна. Таку процедуру парламент та уряд обіцяють визначити найближчим часом.

Коли постраждалі отримають компенсацію або нове житло?

Наразі точні терміни невідомі, процедура оцінки збитків лише почалася. Законопроєкт про компенсацію пошкодженого війною житла Верховна Рада поки що ухвалила лише в першому читанні. Тож виплати компенсацій можливі, щонайменше, після ухвалення закону в цілому та затвердження відповідної процедури. Поки що точних прогнозів, коли саме люди почнуть отримувати компенсації, немає.

Втрату якого житла компенсує держава?

Компенсації підлягає як готова житлова нерухомість (будинки, квартири, місця загального користування в багатоквартирних будинках), так і недобудовані будинки, якщо на їхнє будівництво були видані всі дозволи і вже були зведені опорні конструкції та зовнішні стіни. Відповідно отримати компенсацію можуть як власники житла, так й інвестори будівництва, а також ОСББ чи інші компанії-управителі багатоквартирних будинків. На компенсацію мають право також законні спадкоємці, якщо власники житла загинули.

Якою буде компенсація?

Планується, що люди, які втратили житло, можуть отримати натомість: грошову компенсацію з обмеженим правом використання (на ремонтні роботи, будівництво чи купівлю нового житла). Її розмір визначатимуть після оцінки втраченого майна чи його пошкоджень;

іншу нерухомість в новобудові, будівництво якої профінансує держава. Житло має бути рівноцінним за показниками, в тому числі за площею. Але максимальна площа такого житла не може бути більшою за 150 кв. метрів. Першими компенсацію за втрачене житло будуть отримувати багатодітні сім'ї, люди з інвалідністю I та II груп, а також учасники бойових дій.

На які ще пільги можна розраховувати?

Переселенці мають рівні права на отримання медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров'я та влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, на продовження здобуття освіти в інших регіонах України за рахунок коштів державного бюджету. А після відновлення повноцінної роботи дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, діти-переселенці, які в них навчатимуться, зможуть розраховувати на безкоштовне харчування.

Внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованої території мають право на отримання матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Переселенці також мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

На соціальній платформі «єДопомога» можна подати заявку на грошову допомогу від міжнародних організацій. На неї можуть розраховувати внутрішні переселенці та українці з районів активних бойових дій.

Послуга стала доступною з 31 травня. На соціальній платформі єДопомога (edopomoga.gov.ua) реалізована можливість подати заявку на отримання додаткової грошової допомоги від міжнародних організацій.

Хто може розраховувати на виплату: люди, які перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях чи територіях, на яких відбуваються активні бойові дії, а також внутрішньо переміщені особи.

Для цього на порталі потрібно заповнити персональні дані, відповісти на деякі запитання та вказати IBAN (міжнародний номер банківського рахунку).

Пільги підприємцям

На порталі «Дія» запустили послугу — «Компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб»

Подати заяву можуть тільки роботодавці, які:

  • працевлаштували ВПО із заробітною платою не менше від мінімальної (6500 грн);
  • перебувають на обліку як платники ЄСВ;
  • подали податкову звітність за IV квартал 2021-го або весь 2021 рік;
  • не є неприбутковою організацією.

Протягом якого часу підприємство буде отримувати компенсацію

Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати два місяці з дня працевлаштування особи. Зазначимо, що подавати заяву на отримання компенсації за другий місяць необхідно повторно.

Освіта

Для зарахування до навчального закладу на новому місці необхідно звернутися до навчального закладу та написати заяву про зарахування. В деяких випадках можливо заповнити заяву на сайті чи на сторінці обласного департаменту освіти в соцмережах.

Окрім заяви надається:

  • копія свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу;
  • оригінал/копія медичної довідки за формою № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду»;
  • оригінал/копія відповідного документа про освіту (за наявності).

Також можуть надаватися інші документи за наявності.

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (далі ВПО) не є необхідною, але ВПО зараховуються до навчальних закладів першочергово. Також, діти з їх числа можуть зараховуватися навіть без надання документів про освіту та свідоцтва про народження/паспорта.

Зарахування до закладу освіти здійснюється відповідно до наказу його керівника.

Відмітимо, що при зарахуванні у перший клас дітям ВПО надається пріоритет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ВПО #пільги #виплати #війна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...