• Головна
  • Повітряна загроза: онлайн карти та спеціальні офіційні канали, через які повідомлять в разі тривоги в Одесі
15:00, 13 липня 2022 р.

Повітряна загроза: онлайн карти та спеціальні офіційні канали, через які повідомлять в разі тривоги в Одесі

Від початку широкомасштабного вторгнення рф на територію України з'явилися загроза авіа ударів та обстрілів. Не дивлячись на періодичні перевірки сирен у більшості міст України сигнал тривоги чутно не у всіх районах. Для безпеки населення кожна область створила окремі канали для сповіщення про небезпеку, а також існують онлайн карти.

Ми розкажемо більш детально.

Три українські розробники створили онлайн-карти для відстеження повітряних тривог одночасно в усіх областях. На них можна зручно переглядати статус сирен в усіх областях одночасно. Інтерактивні карти автоматично оновлюються з інтервалом 15-20 секунд.

Сьогодні працюють такі онлайн-карти:

1. Мапа сирен зі всіма областями. Посилання: https://vadimklimenko.com/map/. Її розробник - Вадим Кліменко @vdmkin.

2. Карта повітряних тривог. Посилання: https://war.ukrzen.in.ua/alerts/. Її розробник - @gm.

3. Повітряна тривога. Посилання: https://alarmmap.online/. Її створили розробники з українського офісу ArgoPrep.

Також компанії Ajax Systems та Stfalcon розробили зручний застосунок «Повітряна тривога», доступний в Google Play та App Store.

Стежити за онлайн картами не завжди зручно, тому у нагоді стануть Telegram канали.

Зокрема в Одесі працює окремий Telegram канал, на якому виключно сповіщення про повітряну тривогу - https://t.me/warningodesa.

Щодо інформації про різницю сигналів тривоги на офіційному каналі мерії Сповіщення. Одеса Офіційно. Жодних різних позначень про повітряну тривогу для цивільного населення не існує. Є тільки сигнал «Увага! ПОВІТРЯНА ТРИВОГА».

Після отримання якого обов’язково треба піти до укриття. Під час війни учбових сигналів не буває. Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат зазначає, що радіолокаційні підрозділи Повітряних сил ЗСУ фіксують усі повітряні загрози як в Україні, так і за її межами. Зокрема вони фіксують маршрут ракети й припускають, що в польоті вона може змінювати свій курс або пропадати з радарів. Наприклад, якщо ракета летить з Чорного моря на Вінницю, сирена спершу вмикається в Одесі, потім у Миколаєві, Умані, Тульчині, Немирові та зрештою у Вінниці. А далі може бути Житомир і Луцьк. У всіх містах, які лежать на шляху ракети, а, може, навіть ліворуч і праворуч від них вмикається повітряна тривога. Адже невідомо, куди впаде снаряд. Якщо ракета пролетіла Одесу, то там вимикають повітряну тривогу. Ось так ланцюжком діє система оповіщення по всій країні. Слід пам'ятати, що між моментом фіксації загрози в небі та запуском сирени може минати від декількох секунд до кількох хвилин. Для цього потрібен лише один телефонний дзвінок спецзв’язком. Потім сирену в потрібних областях вмикає місцева влада. Коли почули сигнал тривоги та отримали оповіщення вимкніть світло, газ та воду, візьміть документи, потрібні ліки, трохи продуктів, води й вирушайте до найближчого бомбосховища, щойно почув(-ла) сирену. Загроза залежить від того, звідки випустили ракету й куди. Наприклад, якщо вона летить з Чорного моря на Київ зі швидкістю 800 км/год, то кияни мають понад годину, щоб сховатися. А якщо ракета прямує з Білорусі десь за 300 км від Києва, то часу значно менше — приблизно 20 хвилин. Але варто пам’ятати, що не всі ракети долітають до своєї цілі — деякі збиває наша ППО. Якщо ракета вдарила по населеному пункту, але перед цим не було сирени, то це означає, що Повітряні сили не побачили літак або ракету. На жаль, неможливо зафіксувати всі загрози, адже окупанти ретельно намагаються приховати рух своєї авіації. Утім переважну більшість повітряних цілей ПС бачать.

Відмітимо, що ракети — дуже малопомітні й можуть змінювати свій курс. Якщо літак можна зафіксувати в небі, то відрив ракет від них зафіксувати практично неможливо. А ось люди на землі можуть побачити ракету, бо вона летить дуже низько та огинає рельєф місцевості. Через це її може не збити ППО. Пам’ятайте, що ігнорувати повітряну тривогу – це гра в рулетку, в якій на кону – ваше життя! Не випробовуйте долю і завжди реагуйте на сирену!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #тривога #канали сповіщення
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...