• Головна
  • Крим – це Україна! 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу
17:31, 18 травня 2022 р.
Надійне джерело

Крим – це Україна! 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Сьогодні, 18 травня, в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Сьогодні, виповнюється 78 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму. Цього дня в Україні та світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу.

Ще одна з найболючіших сторінок української історії. Біль, страждання, смерті, понівечені долі через російські страхи, амбіції, невпевненість, жадобу… перелік фобій тиранії нескінченний…

Цього дня у 1944 році комуністична влада розпочала операцію з депортації кримських татар з Кримського півострова.

Крим – це Україна! 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, фото-1

Головна хвиля депортації відбулася 18-20 травня 1944 року. Було депортовано понад 180 тисяч кримських татар. Для багатьох із них заслання обернулося поневіряннями, голодом і врешті-решт смертю.

Анексія Криму у лютому 2014 році знову активізувала проблему боротьби кримських татар за свої права.

Традиційно 18 травня в Україні відбуваються жалобні заходи вшанування жертв депортації кримськотатарського народу з Криму, проте цього року на всі масові заходи впливає воєнне вторгнення Росії.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розмістив рекомендації щодо проведення меморіальних заходів в анексованому Росією Криму.

«В умовах тимчасової окупації РФ Криму всі меморіальні заходи, що проводяться кримськотатарською громадськістю в пам'ять про жертви геноциду кримськотатарського народу, проводяться виключно під кримськотатарськими національними прапорами, обрамленими чорною жалобною стрічкою. Участь у заходах представників російської окупаційної влади та місцевих колаборантів, а також використання російської окупаційної символіки не дозволяється. Оскільки не виключаються навмисно надмірні вимоги до учасників заходів «дотримуватися епідеміологічного режиму у зв'язку з COVID-19», який у Криму давно вже ніким не дотримується, рекомендується покладання квітів проводити невеликими групами у складі 3-5 осіб із застосуванням індивідуальних заходів захисту», – написав Чубаров у фейсбуці.

Він також повідомив про заходи (дуа та покладання квітів) на тимчасово окупованих Росією територіях Херсонської та Запорізької областей.

Також заплановано міжнародний онлайн-мітинг пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Початок – о 16:00 за Києвом.

«Серед присутніх на Міжнародному онлайн-мітингу – члени Кабінету Міністрів України, спікери та члени парламентів держав, громадські діячі, представники кримськотатарської та української діаспор, військовослужбовці Збройних сил України, члени Меджлісу кримськотатарського народу», – повідомив Чубаров.

Транслюватиме захід у прямому ефірі телеканал АТR.

Меморіальні заходи з нагоди роковин депортації кримських татар заплановані також у Канаді, Литві, Польщі, Румунії, США, Туреччині.

Крим — це Україна, і там обов’язково будуть високо підняті український та кримськотатарський прапори.

Крим – це Україна! 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, фото-2
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Крим #депортація #кримськітатари
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...