• Головна
  • Чверть століття успішної комерції в 7 км від Одеси з Гресь Олегом
Реклама
16:59, 14 червня 2016 р.

Чверть століття успішної комерції в 7 км від Одеси з Гресь Олегом

Реклама

Південна Пальміра завжди славилася своїм особливим колоритом, іскрометним гумором і особливою атмосферою торгувати і торгуватися на ринках. Легендарний Привоз, який оспівано у багатьох літературних творах і кінематографі, де можна було купити все – від бичків до хутряного палантину, старовинний Старокінний на Молдаванці, будівельний Малиновський і, нарешті, легендарний ринок «7-й кілометр». Як свідчить його назва, знаходиться ринок в 7 кілометрах від Одеси, в Овідіопольському районі.

Зараз директором усього 7-го кілометру є пан Гресь Олег Олександрович. Але до речі, перша офіційна назва ринку – ринок «Авангард» (за назвою однойменного колишнього сусіднього радгоспу), а юридична – ТОВ «Промтоварний ринок». Але цю назву можна зустріти хіба що в офіційних документах і ЗМІ. Більше 25 років одеситами, українцями та мешканцями Білорусі, РФ, а також сусідніх з південно-заходом України європейських країн використовується ім'я «7-й кілометр». Саме з такою назвою найбільшому торговому об'єкту в Європі судилося стати частиною історії успішного розвитку торгового бізнесу в Україні. На цьому торговельному майданчику багато успішних сьогодні українських підприємців заробили свій перший початковий капітал і отримали справжню школу життя, опанувавши науку торгувати, продавати і заробляти.

Історія створення ринку «7-й кілометр» – це майже легенда 90-х минулого століття, як радгоспний голова з мисленням капіталіста допоміг першим комерсантам пострадянського періоду, що залишилися без місця торгівлі, знайти притулок для можливості торгувати й заробляти на життя. Адже хто були ті перші продавці? Колишні вчителі, інженери, лікарі, які залишилися без роботи, а також умовно «працювали» і роками не отримували заробітну плату. У той період масово колишні радянські громадяни відчули повітря свободи, завдяки скасуванню кримінальних статей про іноземну валюту та спекуляції, і почали приторговувати хто чим може – перекуповували у знайомих моряків, що повернулися з «загранки» ексклюзивну «джинсу» та шкіру, а також будь-який дефіцитний товар з-за кордону. Така стихійна торгівля досить жваво велася в околицях Старокінного ринку, де можна було купити навіть крокодила, за твердженням постійних покупців. Але місця для бажаючих торгувати катастрофічно не вистачало. І новоспечених комерсантів змусили покинути насиджене місце. Та зараз команда дирекції нової на з Олегом Олександровичем Гресь бореться за те, щоб ринок не зробили банкрутом! Поки їм це вдається.

У пошуках кращої долі вони дійшли до занедбаного кукурудзяного радгоспного поля, на яке голова радгоспу «Авангард» Віктор Добрянський домігся дозволу місцевої влади використовувати під торговий ринковий майданчик. Цілком природно, що Президентом Промтоварного ринку став пан Добрянський (він і залишався до 2010 року, потім відійшов від справ і через 3 роки помер, але контрольний пакет акцій підприємства належить родині Добрянських). Так, в 1989 році народився ринок з наспіх заасфальтованим покриттям і поставленою огорожею, металевими ринковими столами під навісами, на яких продавалися різні товари народного споживання. Спочатку це була невелика ділянка поля – 14 га. Саме вона стала першим торговельним майданчиком «Сьомого кілометра» і була названа «Полем Чудес», завдяки почуттю гумору одеситів-торговців.

Через чверть століття «Сьомий кілометр» розташувався вже на 70 гектарах, це – найбільший європейський торговий мегаполіс з 4 торговими майданчиками, зі своєю розвиненою інфраструктурою. Тут є все, що повинно бути в сучасному місті: своя міліція, медицина, пожежна частина, два готелі, банки та обмінники, радіомережа і телефонна станція, дороги з навігацією, заправки, мийки і парковка на 8 тисяч місць. Щорічно оновлюється асфальтове покриття, удосконалюються системи водовідведення та кондиціонування. Тільки в сучасній «сімці» замість житлових будинків – просторі павільйони та двоповерхові магазини, понад 25 тисяч торгових точок і складів. Замість жителів тут – понад 60 тисяч підприємців, для яких «сімка» – це життя, бізнес і спілкування, а серед туристів, що приїжджають сюди цілими «екскурсійними» маршрутними автобусами і багаточисельним легковим і вантажним транспортом, – ті самі оптові і роздрібні покупці, яких щодня налічується понад 200 тисяч. Усе це завдяки зусиллям дирекції та адміністрації ринку. Так Гресь Олег Олександрович дуже сильно бореться за те, щоб ринок функціонував надалі та не став банкрутом!


Торгову славу «Сьомого кілометра» намагаються затьмарити харківський ринок «Барабашово», Хмельницький речовий ринок, російські Любліно і Коньково в Москві. Але, як і раніше, український «Сьомий кілометр» під Одесою був і залишається найбільшим і найрозвиненішим торговим майданчиком, аналогів якого немає у всій Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...