Шикирлик, Світанок, Мільярдівка: на Одещині планують перейменувати сім сіл, - ФОТО

В чотирьох районах Одеської області планують перейменувати сім населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови або містять символіку російської імперської політики.

Про це повідомили на сайтікомітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

Нові назви населених пунктів в Березівському, Болградському, Ізмаїльському та Роздільнянському районах були погоджені у середу, 3 квітня. Йдеться про наступні села та селища: 

  • село Сухий Овраг; 
  • село Малоярославець Другий;
  • селище Суворове;
  • село Андрієво-Іванове;
  • село Міліардівка; 
  • село Перше Травня; 
  • село Старостине.
Інфографіка комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Село Сухий Овраг знаходиться у Березівський районі. Воно було засноване у 1918 році. Площа: 0.67 км². В ньому проживає всього 101 особа. Перейменувати планують на Сухий Яр.

Запропонована назва краще відповідає стандартам державної мови.

Село Малоярославець Другий розташоване на території Болградського району.  Територія:1.2 км². У 1817 році його заснували німецькі колоністи та назвали Альт-Постталь. За даними 1859 року тут мешкало 1146 осіб. Вже у 1886 році в населеному пункті мешкало 1890 осіб. За переписом 1897 року кількість мешканців зменшилась до 1605 осіб, з яких 1524 - лютеранської віри. За радянських часів чисельність населення зменшилася до 724 осіб. Сьогодні, за даними з відкритих джерел, у селі налічується 707 мешканців. 

Перейменувати планують на Ярославове.

Селище Суворове, яке знаходиться в Ізмаїльському районі, було засноване в 1815 році. Тоді від болгарських переселенців воно отримало назву Шикирли-Китай. У 1852 році в ньому проживали 1042 особи. Сьогодні тут проживають 4548 людей. Площа населеного пункту: 5.53 км².

Комітет ВРУ пропонує перейменувати селище на Шикирлик.

Фото з Google.com

Село Андрієво-Іванове розташоване на території сучасного Роздільнянського району, як і три наступні. Його заснували в 1944 році шляхом об'єднання кількох хуторів та включенням до його складу колишнього єврейського та німецького землеробського поселення Штерн. Сьогодні в ньому проживають 184 особи. Площа населеного пункту всього 0.48 км².

Перейменувати хочуть на Світанок.

Фото церкви в селі. Автор: Олег Сироватко

Село Міліардівка заснували у 1920 році. Воно мало назву Ней-Баден. Сьогодні тут проживає 155 осіб. Площа: 0.52 км².

Запропонована нова назва - це більш доречна українська версія, а саме Мільярдівка.

Центральна вулиця в селі. Фото: Вікіпедія

Село Перше Травня також засноване у 1920 році. Раніше мало назву Молдованка. Саме цю назву планують повернути селу, площа якого 0.52 км². За даними 2015 року, в ньому мешкало 195 осіб. 

Вулиця Бригадна. Фото: Вікіпедія

Село Старостине заснували у 1921 році. Тоді воно мало назву Слободзея Українська, оскільки його першими мешканцями були вихідці з однойменного молдовського села. Станом на 2018 рік тут проживало 600 осіб. Площа населеного пункту: 1,14 км².

Новою назвою може стати Старосілля.

Фото: Вікіпедія

Членам комітету ще доведеться розробити відповідні проєкти постанов та внести їх до Верховної ради, оскільки саме цей орган влади приймає остаточне рішення щодо перейменування.