Ердоган переговорив з путіним, з портів Великої Одеси продовжують відвантажувати зерно

Влада росії передумала припиняти свою участь у "зерновій угоді". Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів напередодні переговори з президентом рф володимиром путіним.

Про це повідомили в Міноборони рф.

Як стверджують у російському міністерстві, вони "отримали письмові гарантії від України про невикористання зернового коридору для ведення бойових дій".

"Україна офіційно запевнила, що морський гумкоридор буде використовуватися тільки відповідно до положень Чорноморської ініціативи", - йдеться у повідомленні міноборони рф.

Відновлення участі рф у "зерновій угоді" підтвердив і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Він нагадав, що провів напередодні переговори з президентом рф володимиром путіним про ситуацію навколо "зернового коридору", передає Анадолу.

Ердоган заявив, що має намір сьогодні, 2 листопада, також обговорити "зерновий коридор" з президентом України Володимиром Зеленським.

Глава держави зазначив, що міністр оборони рф сергій шойгу провів телефонну розмову з міністром національної оборони Туреччини Хулусі Акаром. За його словами, глава оборонного відомства рф повідомив турецькому колезі, що поставки агропродукції "зерновим коридором" будуть відновлені сьогодні, 2 листопада з 12:00.

Нагадаємо, 29 жовтня 2022 року рф заявила про вихід з "зернової угоди", підписаної в липні, і в рамках якої відбувається експорт українського зерна по Чорному морю. У рф це рішення пов'язали з атакою на кораблі Чорноморського флоту в Севастопольській бухті.

Після цього представник Держдепартаменту США Нед Прайс підкреслив, що через невизначеність навколо зернової угоди України, рф, Туреччини та ООН у світі негайно зросли ціни на продовольство.

У той же час Україна продовжила експорт зерна, незважаючи на вихід рф з угоди. В українських портах відвантажили рекордний для воєнного часу обсяг зерна.

На тему переговорів з'явилося багато мемів. Такий запостив на своїй сторінці пикер Одесской ОВА Сергій Братчук

Партнерський матеріал
11:38, Вчора