На Одещині жінка приготувала зібрані нею гриби та потрапила до лікарні

Наприкінці вересня до лікарні потрапила жителька смт. Захарівка Роздільнянського району, яка отримала гостре отруєння через вживання грибів.

Про це повідомили у пресслужбі Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Лікарем було з’ясовано, що напередодні жінка вживала власноруч зібрані у лісі біля села та приготовлені дикорослі гриби, схожі на маслята. Пацієнтка госпіталізована та отримує симптоматичне лікування.

Зазначається, що у 2022 році це перший випадок отруєння дикорослими грибами. Однак, за останні 10 років по області було зафіксовано 98 випадків отруєнь грибами з 165 постраждалими, що складає у середньому 10 випадків отруєнь на рік (мінімальна кількість – 1; максимальна – 38). Померло внаслідок отруєнь – 7 осіб.

Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України нагадує, що гриби є доволі специфічним продуктом, який містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.