• Головна
  • Масована ракетна атака: що відбувається в Україні зараз
10:07, 26 січня 2023 р.

Масована ракетна атака: що відбувається в Україні зараз

Масована ракетна атака: що відбувається в Україні зараз

Сьогодні, 26 січня, ранок в Україні в черговий раз почався із сигналу повітряної тривоги. Росія здійснила пуск ракет у напрямку багатьох регіонів. Ціллю країни-терориста, як завжди, були об'єкти критичної інфраструктури. Журналіст 048.ua з'ясовував, які наслідки має новий масований ракетний обстріл України. 

Через загрозу ракетної атаки у Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях приблизно з 8 години ранку почали застосовуватися екстрені відключення світла. Як пояснили енергетики, це вимушений превентивний крок, який дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури при обстрілах.

09:30: "Очікуємо понад 30 ракет, ворог надає більшої уваги центру України", – речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

10:00Через знеструмлення окремих ділянок по Україні 2 із 70 рейсів Укрзалізниці затримуються на 30 хвилин і більше. Ситуація на всіх вокзалах країни наразі контрольована, є резервне енергопостачання.

12:00: З затримкою понад 30 хвилин прямують 6 поїздів

12:30Найскладніша ситуація з електрикою зараз у Київській, Одеській та Вінницькій областях, повідомив міністр енергетики Галущенко

13:00: Оперативне командування "Південь" повідомило про результати своєї роботи. Так, під час масованої ракетної атаки ворог цілив по об'єктах критичної інфраструктури. Уражено кілька таких об'єктів у Вінницькій та Одеській областях.  Силами оборони в їхній зоні відповідальності було знищено 26 ворожих ракет повітряного і морського базування: 3 над Одещиною, 13 над Миколаївщиною, 7 над Херсонщиною і 3 над Вінничиною.

Одеська область

Повітряну тривогу в регіоні оголосили о 7:20. Незабаром начальник Одеської ОВА Максим Марченко звернувся до мешканців області із попередженням про намір ворога нанести масований ракетний удар по Україні із застосуванням авіації та кораблів.

Пізніше одеська мерія повідомила про призупинення роботи міського електротранспорту, трамваї та тролейбуси повернулися у депо. 

За даними телеграм-каналів, перший вибух на Одещині почули біля дев'ятої години ранку. За 10 хвилин повідомили про ще один "прильот", а о 9:40 у соцмережах писала про ще кілька вибухів. 

Масована ракетна атака: що відбувається в Україні зараз, фото-1

У той самий час у мешканців Одеси зникли вода та опалення, погіршився мобільний зв'язок.

10:20: За даними голови Одеської районної військової адміністрації Юрія Крука, є пошкодження двох об‘єктів енергетичної інфраструктури Одещини. Постраждалих немає. Над територією Одеської області та зокрема Одеського району працює ППО.

10:40: "Енергетики вже приступили до ремонтних робіт, але усунення пошкоджень займе певний час. Також дав доручення начальникам районних військових адміністрацій підключити ВНС та КНС до генераторів, там де дозволяє їхня потужність, організувати підвоз води для мешканців та забезпечити роботу Пунктів Незламності", - повідомив начальник Одеської ОВА Максим Марченко.

12:20: Після відбою повітряної тривоги Марченко повідомив, що підрозділами протиповітряної оборони в небі над Одещиною було збито три ракети «Калібр». На щастя, в наслідок удару постраждалих серед цивільних в області немає. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму Твіттері зазначив, що сьогоднішній обстріл Одещини - це відповідь путіна ЮНЕСКО на внесення Одеси до Списку всевітньої спадщини. 

Масована ракетна атака: що відбувається в Україні зараз, фото-2

Київ та область 

Київ зазнав чергового повітряного нападу ворога ще вночі. Рашисти атакували столицю кількома десятками баражуючих боєприпасів «Shahed». В повітряноному просторі було збито близько 15 ворожих БПЛА. Попередньо, без жертв та влучань в об’єкти інфраструктури.

Але вранці 26 січня атака продовжилася, проте вже ракетами. Сили ППО почали працювати з 9 години ранку.

Станом на 10:00: за інформацією начальника КМВА Сергія Попко, ворог випустив в напрямку Києва понад 15 крилатих ракет. Завдяки відмінній роботі ППО усі повітряні цілі були збиті.

10:07: Мер Києва Віталій Кличко повідомив про вибух у місті. 

10:22: "Вибухи пролунали в Дніпровському районі столиці. Всі служби слідують на місце. Деталі згодом", - Кличко.

Масована ракетна атака: що відбувається в Україні зараз, фото-3

10:40: За даними КМВА, внаслідок падіння частини ракети у Голосіївському районі є постраждалі. Інформація уточнюється. 

Пізніше Кличко уточнив, що в результаті влучання ракети в нежитлову забудову в Голосіївському районі є інформація про одного загиблого (55-річний чоловік) і двох поранених. Постраждалих госпіталізували медики.

Журналіст Андрій Цаплієнко поширив фото уламків ракети, збитої на Київщині.

Масована ракетна атака: що відбувається в Україні зараз, фото-4

Станом на 12 годин: За даними Київської ОВА, попередньо є пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури, приватних і багатоповерхових будинків, автівок жителів у деяких районах області. Переважно це вибиті вікна, ушкоджені дахи та фасад. На місцях працюють усі необхідні екстрені служби. Наслідки масованих атак встановлюються. Також є влучання в енергетичний об’єкт. 

Винницька область 

Ранок на Вінничині також розпочався під звуки вибухів. Як повідомив мер міста Сергій Моргунов о 9:00, йде повітряний бій, повітряні сили ЗСУ контролюють повітряний простір над Вінниччиною.

Станом на 10:00 від речника Повітряних сил Юрія Ігната є інформація про влучання ворожих ракет у Вінницькій області.

Житомирщина

Зранку у зв'язку із загрозою ракетного удару по об'єктах енергетичної інфраструктури України,  для збереження енергетичного обладнання, НЕК «УКРЕНЕРГО» застосувало превентивне відключення електроенергії з високовольтних центрів енергозабезпечення Житомирської область 

Відновлення електропостачання обіцяють після закінчення повітряної тривоги.

Мешканці регіони чули звуки вибухів. Як повідомив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко - це планові роботи наших військових.

Львівська область 

Близько 9:30 голова Львівської обласної військової адміністрації повідомив про ракети, що летять у сусідній області та рухаються у напрямку Львівщини. Проте наразі немає інформації про роботу ППО чи "прильоти".

11:00: "Деякі телеграм-канали поширюють повідомлення, нібито у Львівській області є влучання. Офіційно заявляю: це – брехня", - голова Львівської ОВА Максим Козицький.

О 12:07 по всіх регіонах, окрім Миколаївщини та Херсонщини, оголошено відбій повітряної тривоги. 

У результаті роботи Повітряних Сил України були знищено 47 з 55 ракет рф, запущенних по Україні сьогодні. Мова йде про ракети повітряного та морського базування (Х-101, Х-555, Х-47 «Кинджал», «Калібр», Х-59). Пуски – з літаків Ту-95, Су-35, МіГ-31К та кораблів з акваторії Чорного моря.

За даними НЕК Укренерго, є влучання та пошкодження енергетичного обладнання у південному, центральному, південно-західному регіонах України. У Дніпровському регіоні на одному з енергооб’єктів основне високовольтне обладнання знищено. Проблеми з енергоживленням, спричинені обстрілами, спостерігаються на півдні, в тому числі й в Одеській області.

По всій Україні під час атаки були запроваджені аварійні відключення. Зараз поступово повертаються планові графіки обмежень. Дефіцит в системі значний. До всіх областей доведені ліміти споживання.

Читайте також: Історичний центр Одеси включили до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...